Over mij

“Fotograferen gaat over kijken, over zien. Met mijn reportages, series en losse beelden probeer ik een verhaal te vertellen”. 

Fotograaf uit Breda

Mijn naam is Nynke de Jong en ik woon samen met twee lieve mannen (de een jong, de ander wat ouder) in Brabant. Alhoewel niemand in woorden te vangen is, zijn er wel woorden die passen bij wie ik ben: muziekliefhebber, kunstliefhebber, creatief, observator, enthousiast, doorzetter en spontaan.

“Wat mij opvalt in jouw werk en de foto’s die je maakt is dat je het voor elkaar krijgt om een stukje “kunst” er in te verwerken. Heel knap”

Naast mijn werk als fotograaf werk ik nog voor twee dagen als muziektherapeut binnen de psychiatrie. Het is voor mij een fijne combinatie, ik vind het fijn om met en samen met mensen te werken. De stap om mijzelf ook als fotograaf te gaan ontwikkelen heb ik in 2016 genomen.

Documentair fotograaf

Ik ben een mensenfotograaf. Mensen fascineren mij. Zowel de interactie tussen mensen onderling, als de karakters van diegene die gefotografeerd worden. Ik vind het mooi om hier dichtbij te blijven. Dichtbij de persoon en bij wie je bent. Ik fotografeer op een journalistieke of documentaire wijze, waardoor ongedwongen en spontane foto’s ontstaan. Niet de geposeerde foto, maar dat fotograferen wat zich aandient.

“Wat een pure foto’s en daarin komt de eigenheid van de gefotografeerde helemaal tot leven…..dit is nog eens vereeuwigen. Je werk is echt prachtig”

Natuurlijk let ik daarbij als fotograaf goed op licht, compositie en het goede moment. Hierdoor krijg je echt mooie foto’s die je raken en die herkenning oproepen.

Ik vind het verder belangrijk dat je voor mijn lens jezelf mag zijn en waarin je niet met mij bezig hoeft te zijn. Het gaat immers om jullie en niet om mij. Om deze reden is in de laatste jaar steeds mijn aandacht steeds meer uitgegaan naar de documentaire fotografie. Dit probeer ik zowel in mijn bruiloftsfotografie als tijdens de familie fotografie als binnen de bedrijfsfotografie toe te passen. De day in the life, welke ik ook fotografeer, is hierin de documentaire familiefotografie in zijn meest pure vorm.

Foto: Marieke Zwartscholten

Een aantal jaar geleden heb ik een opleiding toegepaste fotografie aan de school voor fotografie in Breda gevolgd. Om ervoor te zorgen dat ik ook blijf ontwikkelen als fotograaf, volg ik met enige regelmaat workshops van gerenommeerde fotografen. Dit heb ik onder andere gedaan bij Carla Kogelman, Flexmi, Bruidsdag in beeld en bij Marieke Zwartscholten. Ook leer ik veel en geniet ik van het samen fotograferen met andere fotografen. Niet alleen gaat er met regelmaat een second shooter met mij mee, ook fotografeer ik met regelmaat met andere fotografen. 

Naast het fotograferen in opdracht, maak ik vrij werk. Ik vorm samen met beeldend kunstenaar Marjon van Tongeren het duo: Studio Vooruit. Supertrots waren wij toen ons werk tijdens de zomerexpositie in de Fundatie te Zwolle te zien was. Ook mijn caravans (eveneens vrij werk) heeft hier mogen hangen. 

Neem een kijkje in mijn portfolio om te zien welke foto’s ik heb gemaakt. 

Ben je geïnteresseerd en ben je op zoek naar een goede en gedreven fotograaf? Neem dan vrijblijvend contact met me op, dan praten we samen over de mogelijkheden.