Circus Sijm

Circus Sijm - circustent Circus Sijm Circus Sijm Circus Sijm Circus Sijm Circus Sijm

In de zomer van 2016 heb ik een kleine twee weken met mijn Sprite caravan bij circus Sijm gestaan. Hier werd ik meer dan hartelijk ontvangen door circus directeur Alex Sijm en door de artiesten en andere medewerkers (www.circussijm.nl). Tijdens deze twee weken heb ik foto’s van voor en achter de schermen van het circus gemaakt.

Ik heb hier met eigen ogen gezien hoe hard hier gewerkt wordt en hoeveel handenwerk verricht wordt. Iedereen binnen het circus heeft hier zijn eigen aandeel, van groot naar klein. Ook tijdens de opbouw, die perfect gecoördineerd werd door Thomas (de silhouet foto van man met hek) was het hard werken. Een of zelfs twee tenten moesten worden opgebouwd, de kassa neergezet, alle lampjes worden gecontroleerd, de hekjes neergezet en de touwen worden vastgetrokken. Nadat alles stond begonnen de repetities, het schminken, de warming-up en de kaartverkoop. Ik herinner me de enorme concentratie en het losschudden van de spieren voordat de jongleur op moest, het lachen en de ontspanning wanneer de act was voltooid en de snelheid waarmee de tent weer werd afgebouwd. En overal mocht ik bij zijn met mijn trouwe Nikon camera.

Gerrit is de oudste medewerker van het circus. Eigenlijk al met pensioen, maar zo gepassioneerd dat hij nog steeds met regelmaat meereist. Toen ik met mijn caravan tussen de kring van de artiesten en medewerkers stond, dronk ik elke ochtend voor de  Tabbert caravan van Gerrit samen een kop koffie en luisterde ik naar zijn vele verhalen. Deze waren kleurrijk. Hij heeft onder andere nog posters geplakt voor het circus van Bassie en Adriaan. In 2016 werd hij onderscheden voor zijn werk bij het circus.
Ook waren er jonge kinderen, deze volgde onderwijs, onder andere bij Angela, docent van de rijdende school. De jongste telg van Paolo en Veronica gaat ongetwijfeld later ook in het vak en volgt de voetsporen van zijn vader (die onder andere een clownsact heeft). Elke dag zag ik de kleine Paolo met een ander hoedje of had hij de grote clownsschoenen uit geprobeerd.

Ook de artiesten waren niet mis: Jasper Bolechowski, duo Frenesie, the Skating Ernesto’s.
Razendsnelle rondjes die gedraaid werden op rolschaatsen, brandende fakkels overgegooid, krachttoeren hoog in de lucht, de schoonheid van een ballerina. Met heel veel plezier kijk ik terug naar mijn weken bij het circus. En met veel plezier (en dierbaarheid) naar de foto’s die ik heb mogen maken.

De foto’s heb ik eerder mogen presenteren tijdens het wintercircus van Circus Sijm. Vanaf morgen (27 januari) zijn ze ook tot 5 maart te zien bij de lunchroom “Eten bij Ernest” (Sint Janstraat 24 – Breda).

Ik hoop mijn indrukken daar met jullie te kunnen delen! Wees meer dan welkom.

Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!