Kidsklimaatexperience

Kidsklimaatexperience

Een paar weken terug was ik als fotograafaanwezig bij de kidsklimaatexperience. Deze werd georganiseerd door de gemeente Breda en door Waterschap Brabantse Delta.  

Het was een fantastisch inspirerende dag waarin rond de 1000 schoolkinderen lezingen van o.a. André Kuipers en Arjan Postma bijwoonden. Vervolgens gingen ze in twee verschillende workshop rondes zelf aan de slag om over klimaat na te denken, te praten, ideeën uit te wisselen.

Fantastisch dat dit nu eens niet voor volwassenen was, maar voor kinderen. Want verbeter het klimaat, begin bij de kinderen. Zij zijn de beste ambassadeurs om volwassenen aan te zetten tot klimaatbewust handelen!

Ik had de eer om dit te mogen vastleggen. Ze je geluid aan en klik hieronder op de link naar het fotoverslag!

https://nynkefotografie.smartslides.com/klimaatexperience

De toppers van 2018

Ik ben zo blij met het afgelopen jaar! In 2018 besloot ik dat ik meer bruiloften wilde fotograferen. Mijn hart maakte een sprong bij het aanwezig mogen zijn bij zoveel lieve mensen en bij zulke mooie momenten. Zie de onderstaande video en geniet met mij mee van mijn gefotografeerde bruiloften in 2018!

Voor alle bruidsparen bedankt dat ik erbij mocht zijn en voor jullie vertrouwen!

De trouwtoppers van 2018

Het afgelopen jaar heb ik meerdere bruiloften mogen vastleggen. Hieronder volgen enkele toppers gemaakt op uiteenlopende plekken van station Breda, tot de Utrechtse heuvelrug en van een kas nabij Den Haag tot de Germanuskerk in Steenbergen. Het waren heerlijke bruiloften. Soms met kinderen, soms zonder kinderen. Het is fantastisch om als fotograaf zo dichtbij aanwezig te mogen zijn en het verhaal van het bruidspaar te mogen vastleggen. Bedankt dan ook voor het vertrouwen!

Lifestyle reportage Liesbos

Begin oktober maakte ik met Like, Rob en hun familie een wandeling in het Liesbos. Een prachtig stukje natuur in Etten-Leur. Wanneer je start bij het restaurant de Boswachter kun je vanuit hier een paar fijne routes wandelen. Zelf was ik hier als fotograaf al eerder geweest en had ik onder andere een mooie wilg ontdekt. Deze wilg staat midden op een open plek. Ook met Like en Rob zijn we al slingerend hier naar toe gelopen. Ondertussen moest er natuurlijk over boomstammen geklommen worden, in de sloot worden gesprongen, iemand bang worden gemaakt met een groot insect. Ook hebben we een paar foto-momenten ingelast. Hierboven vind je een slede-show met enkele foto’s die ik tijdens de wandeling heb gemaakt. Het gezin was heel blij met de foto’s. Ze hielden absoluut niet van poseren en vonden het fijn dat het zo’n ontspannen middag was, waarbij ze gewoon zichzelf mochten zijn. Zie via de onderstaande link ook de mooie review die ik van Like heb gekregen (https://www.nynkefotografie.com/over-mij/referenties/)!

 

Award gewonnen voor twee documentaire foto’s

Lizz Bryant Meagan en Kelvyn

Yeah! Ik heb twee awards gewonnen voor foto’s die ik heb gemaakt tijdens een Day in the life. Twee foto’s die een onderdeel waren van twee verschillende documentaire familiereportage. Bedankt mooie Lizz, Meagan, Bryant, Kelvyn. Jullie staan er goed op!
Ik ben trots, zeker omdat dit de kant van fotografie is, die ik meer en meer op wil gaan.

Welke kant dit is, leg ik graag uit:
Het fotograferen van gezinnen kan op verschillende manieren. Al een tijd fotografeer ik gezinnen terwijl ik met ze op stap ga. Naast spontane, niet geposeerde foto’s neem ik op deze momenten ook altijd een aantal groepsfoto’s. Dit valt onder de noemer Lifestyle fotografie.

Mijn hart gaat echter sneller kloppen door juist die momenten vast te leggen die niet geposeerd waren. De echte interactie tussen mensen onderling en niet de interactie die ontstaat doordat ik als fotograaf er tussen kom. De “echte” en “pure” momenten.

Het afgelopen jaar ben ik mij hier steeds meer op toe gaan leggen.  Deze vorm van fotografie valt onder documentaire familiefotografie. Je maakt een zo “getrouw” mogelijk document van hoe het gezin op dat moment met elkaar is en de dingen die ze met elkaar ondernemen (van maaltijd, tot wandeling, tanden poetsen, spelen, tot op de bank zitten). Dit wordt ook wel in de spreekmond een “day in the life” genoemd.

Meerdere gezinnen heb ik al op deze manier documentair mogen vastleggen. Het is fantastisch om te merken hoe blij het gezin achteraf was met de foto’s.
En natuurlijk is het bemoedigend om daar nu een award voor te krijgen.

Alhoewel ik veel gezinnen in de buurt van Breda heb vastgelegd, doe ik dit in principe in heel Nederland. Dus wie weet mag ik een keer zo’n mooi document van jullie gezin vastleggen!

“Nynke komt binnen, straalt rust uit en maakt zichzelf onzichtbaar. Het resultaat is waarheidsgetrouw, warm en met een deskundig oog voor mooie composities. Wij zijn enorm blij met de fotoreeks die ze van ons gezin gemaakt heeft. Heel bijzonder om een keer geen geposeerde foto’s te hebben, maar een een waarheidsgetrouw en uniek beeld. Het is echt de tijd even stilzetten. Ik kan het iedereen aanbevelen.”

Day in the life * Breda * Documentaire fotografie * Familiefotograaf * Kinderfotograaf * Nynkefotografie * Brabant * FPJA * Fotografie * Documentaire Familiefotografie *

Day in the life Jeanice

In februari was ik bij Jeanice op bezoek voor een halve day in the life. Jeanice is de trotse moeder van drie kinderen en vijf prachtige kleinkinderen.
’s Middags na schooltijd kwam haar dochter met drie kinderen bij opa en oma op bezoek.
Het was een “gewone” middag, lekker spelen met action heros, kaarten (met echte centen), beetje achter de telefoon en even televisie kijken. Het leverde weer mooie beelden op! En dat vind ik zo mooi aan een day in the life. Je kinderen hoeven niet rechtop te zitten en te lachen voor de foto. Ze (en jullie ook als (groot)ouder) mogen zichzelf zijn.

De tijd gaat heel snel. Voor je het weet zijn je kinderen groot en wat is er mooier dan dat je de tijd wat terug kunt halen met een reportage van hoe jullie als gezin zijn. Door de foto’s te bekijken komen de herinneringen weer levendig naar voren.
Tijdens een day in the life volg ik jullie gezin met de camera en leg ik de dagdagelijkse dingen vast. Mooie, kleine, dierbare, gezamenlijke momenten. Je hoeft niet te poseren, niet op te ruimen, anders te doen dan je het normaal zou doen. Fijn toch!
Ik kijk met mijn professionele oog en leg de beelden vast, waarbij ik kijk naar licht, compositie en moment.

Wil je zelf ook een Day in the life reportage van je gezin? En spreken mijn foto’s je aan?Neem dan contact met mij op.

Day in the life: oma en kleinzoon

Day in the life: oma en kleinzoon

Er is niets mooiers dan je eigen gezin (of dat van een ander) fotograferen zoals het is. Met dat wat er op dat moment speelt, met wat er op dat moment gebeurt. Met de bijbehorende emoties (ook al is dat irritatie), met die liefde en het contact wat er op dat moment is. Dit moment raakte mij. Niet alleen omdat het mijn zoon is, maar ook omdat het bijzonder is om oma en kleinkind zo intens bezig te zien. Het ging niet om mij – maar om het samen leren punniken, de concentratie, het contact wat er was. Beiden gingen helemaal in het spel en in elkaar op. Gelukkig had ik mijn camera mee naar oma genomen!

Onschatbare waarde

Het is van onschatbare waarde om deze beelden vast te kunnen leggen, om later (samen) terug te kunnen kijken. Het kan zo waardevol zijn om de gewone dagdagelijkse dingen terug te bekijken: het vaste bedritueel, het samen eten, samen spelletjes doen of koekjes bakken op zondag, het voorlezen, het naar school brengen of ophalen…Gewoon dat wat er is, in pure en eerlijke vorm.

Mijn passie

Je kunt mij hiervoor vragen. Ik hoor vaak van anderen terug dat ze mij niet eens opmerken, dat ze het juist prettig en helemaal prima vonden dat ik er was met mijn camera. Mijn hart ligt hier ook. Wanneer het jou ook iets lijkt, neem dan contact met mij op en vraag naar de mogelijkheden!

 

Day in the life * Mooie momenten * Dagdagelijkse momenten * Documentaire fotografie * Familiefotograaf * Kinderfotografie * Contact * Emoties * Journalistieke familie fotografie

Circus Sijm

Circus Sijm Circus Sijm Circus Sijm Circus Sijm Circus Sijm Circus Sijm

In de zomer van 2016 heb ik een kleine twee weken met mijn Sprite caravan bij circus Sijm gestaan. Hier werd ik meer dan hartelijk ontvangen door circus directeur Alex Sijm en door de artiesten en andere medewerkers (www.circussijm.nl). Tijdens deze twee weken heb ik foto’s van voor en achter de schermen van het circus gemaakt.

Ik heb hier met eigen ogen gezien hoe hard hier gewerkt wordt en hoeveel handenwerk verricht wordt. Iedereen binnen het circus heeft hier zijn eigen aandeel, van groot naar klein. Ook tijdens de opbouw, die perfect gecoördineerd werd door Thomas (de silhouet foto van man met hek) was het hard werken. Een of zelfs twee tenten moesten worden opgebouwd, de kassa neergezet, alle lampjes worden gecontroleerd, de hekjes neergezet en de touwen worden vastgetrokken. Nadat alles stond begonnen de repetities, het schminken, de warming-up en de kaartverkoop. Ik herinner me de enorme concentratie en het losschudden van de spieren voordat de jongleur op moest, het lachen en de ontspanning wanneer de act was voltooid en de snelheid waarmee de tent weer werd afgebouwd. En overal mocht ik bij zijn met mijn trouwe Nikon camera.

Gerrit is de oudste medewerker van het circus. Eigenlijk al met pensioen, maar zo gepassioneerd dat hij nog steeds met regelmaat meereist. Toen ik met mijn caravan tussen de kring van de artiesten en medewerkers stond, dronk ik elke ochtend voor de  Tabbert caravan van Gerrit samen een kop koffie en luisterde ik naar zijn vele verhalen. Deze waren kleurrijk. Hij heeft onder andere nog posters geplakt voor het circus van Bassie en Adriaan. In 2016 werd hij onderscheden voor zijn werk bij het circus.
Ook waren er jonge kinderen, deze volgde onderwijs, onder andere bij Angela, docent van de rijdende school. De jongste telg van Paolo en Veronica gaat ongetwijfeld later ook in het vak en volgt de voetsporen van zijn vader (die onder andere een clownsact heeft). Elke dag zag ik de kleine Paolo met een ander hoedje of had hij de grote clownsschoenen uit geprobeerd.

Ook de artiesten waren niet mis: Jasper Bolechowski, duo Frenesie, the Skating Ernesto’s.
Razendsnelle rondjes die gedraaid werden op rolschaatsen, brandende fakkels overgegooid, krachttoeren hoog in de lucht, de schoonheid van een ballerina. Met heel veel plezier kijk ik terug naar mijn weken bij het circus. En met veel plezier (en dierbaarheid) naar de foto’s die ik heb mogen maken.

De foto’s heb ik eerder mogen presenteren tijdens het wintercircus van Circus Sijm. Vanaf morgen (27 januari) zijn ze ook tot 5 maart te zien bij de lunchroom “Eten bij Ernest” (Sint Janstraat 24 – Breda).

Ik hoop mijn indrukken daar met jullie te kunnen delen! Wees meer dan welkom.

Fotoshoot op het strand

Fotoshoot op het strand

Vorige week zaterdag vertrok ik in mijn auto, waarin mijn rugzak met camera met mijn vertrouwde (20-70) en mijn nieuwe lens (70-200 f2.8) naar Ouddorp. Ik zou hier een stukje meewandelen met de familie Mulder om een kleine familiereportage te maken. Pieter was 70 geworden en ze verbleven met zijn allen op een vakantiepark, vlak bij zee.

Het was wat bewolkt en toen ik in Ouddorp aankwam ben ik nog snel naar de winkel gereden om een plastic zak te kopen om mijn camera te beschermen tegen eventuele regenspatten.

Bepakt en bezakt kwam ik bij de familie nog aan de koffie en aan het ontbijt aan. De honden, de trots van de familie, liepen buiten. Na de koffie, het omkleden (wat moeten we aan?) en het ophalen van de kinderen van de speelochtend vertrokken we naar het strand.

Vier honden, vader en moeder, twee dochters en zoon en hun in totaal 7 kinderen: wat een leuke groep mensen. Enthousiast, kleurrijk en geïnteresseerd. Ik voelde mij welkom en kreeg de ruimte om foto’s te maken.

Op het strand was tegelijkertijd een grote groep judoka’s aanwezig die aan het trainen waren. Wanneer ik hier zonder opdracht was geweest, dan had ik hier zeker veel foto’s van gemaakt. Nu kwamen ze er als bijrollen op.

Inmiddels ging de zon ook schijnen en de kinderen wilden zo snel mogelijk het water in.
Ook dit leverde mooie plaatjes op.

Zie in mijn portfolio (onder reportage: “zomaar een dag”) een paar foto’s die de sfeer van de dag weergeven.

Mijn inspiratie

Mijn inspiratie

Een deel van mijn inspiratie komt van mijn zoon. Ik vind het heerlijk om naar hem te kijken, om samen te spelen, om te zien hoe hij zich ontwikkeld. Ik verwonder mij met regelmaat en geniet intens van hem en ons gezin. Regelmatig maak ik foto’s van hem en af en toe zette ik deze tussen de foto’s van mijn portfolio. Omdat hij echter echt wel een soort muze is, besloot ik om tussen “vrij werk” een map met foto’s van hem te maken. Het zijn geen foto’s van opdrachten, maar foto’s van een moeder die kan fotograferen en veel van haar zoon houdt!